Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες

27157416_2072099843010149_2038359235_n

Λένε πως οι επαναστάτριες κυκλοφορούν με μαύρα μουτζουρωμένα μάτια. Κάτι σε smokey. Και eyeliner. Ίσως και έντονα χείλη.  Έτσι, γιατί θέλουν να προκαλούν, να κεντρίζουν την προσοχή μας. Λένε… γιατί εγώ δεν συμφωνώ!

Οι επαναστάτριες κυκλοφορούν όπως θέλουν. Διαλέγουν ό,τι τους αρέσει. Παλεύουν για τα πιστεύω τους και για ό,τι μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο μας. Οι επανταστάτριες είναι εδώ για να μας εμπνέουν.

Αυτή τη φορά δεν θα σου μιλήσω για προϊόντα ομορφιάς. Δίνω χώρο σε ένα ξεχωριστό βιβλίο. Οι Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες – η ζωή 100 σπουδαίων γυναικών των Elena Favilli & Francesca Cavallo είναι το βιβλίο που έλαβε τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία του crowdfunding και όχι τυχαία. Έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σε μετάφραση της Έρρικας Πάλλη.

Εκατό καλογραμμένες ιστορίες που μας παρουσιάζουν τα πορτραίτα γυναικών που κατάφεραν να σηκώσουν το ανάστημα τους και να ξεχωρίσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες ή ακόμα και ανδροκρατούμενους χώρους. Γυναίκες των οποίων οι πράξεις δίνουν απλόχερα τροφή για σκέψη και μας δείχνουν πως αν πραγματικά το θέλουμε, τότε θα φτάσουμε σε όποιον στόχο έχουμε θέσει. Ιστορίες διάσημων γυναικών, όπως η Μάγια Αγγέλου, η Μαρία Κάλλας και η Βιρτζίνια Γουλφ, ή γυναικών που απλώς έχουν πολλά να πουν και μπορούν να μας εμπνεύσουν, όπως η σχεδόν τυφλή χορεύτρια Αλίσια Αλόνσο ή η Κόι Μάθις, η μαθήτρια δημοτικού που γεννήθηκε αγόρι αλλά ένιωθε κορίτσι.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν το πήρα μόνο για εμένα. Το διαβάζω κάποια βράδια μαζί με τον γιο μου (5 1/2 ετών), μια-δυο ιστορίες όχι περισσότερο. Συζητάμε για τις ιστορίες, συχνά αναρωτιέται αν όντως υπήρξαν αυτές οι γυναίκες ή αν είναι φανταστικά πρόσωπα. Ήδη μου σχολίασε πόσο ”φοβερές και κουλ” μπορούν να γίνουν οι γυναίκες και πόσο λάθος έχουν όσοι υποστηρίζουν πως μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει όσα ένας άντρας. Εγώ με τη σειρά μου του τονίζω ότι αν κάτι το θέλουμε, τότε παλεύουμε και δεν τα παρατάμε, ακόμα και αν μας πουν ότι δεν μπορούμε, εμείς θα βρούμε τον τρόπο. Νομίζω πως πιάνει το νόημα.

Ένα βιβλίο από 9 ετών που σίγουρα πρέπει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη κάθε κοριτσιού, μικρού ή μεγάλου, αλλά και αγοριού. Άλλωστε, εμείς μεγαλώνουμε τα αγόρια που θα γίνουν άντρες. Ας τους μάθουμε τον σεβασμό προς τη γυναικεία φύση.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.